Εκτροφή

Θα αποφύγουμε να ασχοληθούμε με τις λεπτομέρειες της εκτροφής. Δεν θα κάνουμε σχέδια ούτε θα αναφέρουμε θεωρίες, όχι γιατί δεν δίνουμε τη μεγαλύτερη σημασία σ’αυτήν, αλλά γιατί η εκτροφή και η συντήρηση των μαλινουά δε διαφέρει σε τίποτα από τα άλλα καναρίνια.

Με αυτό το θέμα έχουν ασχοληθεί πάρα πολλοί και έχουν δημοσιευθεί και πάρα πολλά κείμενα, γι’αυτό είμαστε σίγουροι, ότι οι αναγνώστες μας τα γνωρίζουν ήδη .

Επειδή όμως ασχολούμεθα μ’αυτό το εξειδικευμένο θέμα θεωρούμε απαραίτητο να δώσουμε και κάποια εξειδικευμένη οδηγία, που αφορά στην φροντίδα που πρέπει να προσφέρουμε στα αναπαραγωγικά αλλά και ταυτόχρονα και στα ωδικά καναρίνια.

Πρέπει να ενημερώσουμε τους καινούργιους εκτροφείς των καναρινιών μαλινουά, ότι δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις και να νομίζουν ότι είναι εύκολη η εκτροφή των ωδικών καναρινιών. Πραγματικά δεν μπορεί κάποιος να έχει την αξίωση να έχει από τον πρώτο χρόνο εκτροφής τα καλύτερα αποτελέσματα αλλά και τα πρώτα βραβεία στους διαγωνισμούς.

Για να γίνει κάποιος εκτροφέας πρέπει :

Να έχει πολλή υπομονή, να έχει πολλή επιμονή και να έχει άφθονη παρατηρητικότητα, με σκοπό να αποκτά μια όλο αυξανόμενη πείρα.

Σ’ αυτό το σημείο σας συμβουλεύουμε να αρχίσετε την εκτροφή μόνο με καναρίνια – πρωταθλητές στα οποία έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα. Πολλοί από τους καινούργιους εκτροφείς νομίζουν – κάνοντας φυσικά λάθος – ότι αγοράζοντας καναρίνια υψηλών προδιαγραφών, τραγουδιστές με μεγάλη αξία και με βραβεία, θα μπορούσαν κι αυτοί από την αρχή να κερδίσουν πρωταθλήματα και βραβεία αλλά και ταυτόχρονα να κερδίσουν πολύ γρήγορα τη φήμη του σπουδαίου παραγωγού.

Εκτός, όμως, από κάποιες εξαιρέσεις, ο καθένας μας γνωρίζει πόσο εσφαλμένες είναι αυτές οι ιδέες. Στην αρχή, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μέτρια αποτελέσματα και πολλές απογοητεύσεις, κι αυτό γιατί το καναρίνι που έχει πάρει μέρος σε διαγωνισμούς και έχει διακριθεί, για να το κατορθώσει αυτό, έχει υποχρεωθεί σε αυστηρή προετοιμασία, σε μικρά κλουβιά και για πολλές ώρες της ημέρας έχει μείνει στο ημίφως, με αποτελέσματα βεβαίως, καθόλου σπουδαία στο θέμα της τεκνοποιίας.

Αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί παραγωγοί χάνουν το κουράγιο τους και εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους, και αυτό γιατί δεν είχαν γρήγορα τα άριστα αποτελέσματα που περίμεναν, τα οποία πολλές φορές χρειάζονται πολλά χρόνια θυσιών και καλής διαλογής. Πραγματικά, είναι πολλές οι προφυλάξεις που πρέπει να παρθούν, πολλοί οι κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν και πάμπολλες οι συνθήκες, οι οποίες παίζουν έναν πρωτεύοντα ρόλο, για να φτάσει κάποιος στα καλά αποτελέσματα που ελπίζει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι εμπειρίες των καλλιτέρων εκτροφέων είναι το αποτέλεσμα πολλών γενεών εκτροφής, τις οποίες έχουμε το πλεονέκτημα να μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε.

Πρέπει πριν απ’ όλα να μάθουμε να εκτρέφουμε και να αποκτήσουμε το ελάχιστο προκαταρκτικής γνώσης που αφορά στο τραγούδι. Αν είμαστε σε θέση να εκθρέψουμε ακολουθώντας αυστηρά τους κανόνες της τέχνης της εκτροφής, είμαστε ήδη σε πολύ καλό σημείο. Θα πρέπει, όμως, να μάθουμε να ξεχωρίζουμε και να διαλέγουμε τα καναρίνια που θα χρησιμοποιήσουμε για αναπαραγωγή. Πρέπει να έχουν τις καλλίτερες προδιαγραφές για να εξελιχθούν σε πολύ καλά ωδικά πουλιά. Δηλαδή πρέπει να είναι καναρίνια για παραγωγή, με τα οποία θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ωραίους απογόνους, πουλιά καθαρής φυλής, που θα συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες ιδιότητες που θα συμβάλλουν για να δημιουργηθούν τραγουδιστές υψηλής ποιότητος. Το να μπορούμε να συγκεντρώνουμε γνώσεις και εμπειρίες πάνω σ΄ αυτό το θέμα, δεν είναι μάταιος κόπος. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι είναι κάτι δύσκολο και πολύπλοκο. Εξ’ άλλου η ποιότητα που ψάχνουμε στο αρσενικό είναι απαραίτητο να υπάρχει και στο θηλυκό.

ΑΡΣΕΝΙΚΟΙ

Αν ένας λάτρης του πολύ καλού τραγουδιού θέλει να έχει ένα ωδικό καναρίνι για να ξεπερνάει την στενοχώρια του και να αρχίζει την ημέρα του μ’ ένα πολύ ευχάριστο τραγούδι, δεν θα έχει πολλές δυσκολίες στο να βρει και να αγοράσει γι΄ αυτόν τον σκοπό ένα καναρίνι που έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμό τραγουδιού και έχει μια καλή βαθμολογία. Τελείως διαφορετική παρουσιάζεται η κατάσταση εάν επιθυμούμε να αποκτήσουμε ένα καναρίνι το οποίο εκτός από το να τραγουδάει καλά, χρησιμεύει επίσης και στην αναπαραγωγή δίνοντας απογόνους ποιότητας. Ξέρουμε ότι σ΄ αυτή την περίπτωση δεν αρκεί να έχει μόνο υψηλή βαθμολογία, αλλά είναι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Είναι προφανές ότι η αναπαραγωγή πρέπει να αρχίσει με τραγουδιστές ποιότητος καλής οικογένειας οι οποίοι πρέπει να είναι εγγυημένοι. Ευτυχώς υπάρχουν εγγυήσεις για την καθαρότητα της φυλής στις οποίες μπορούμε να βασιστούμε. Μεταξύ αυτών πρέπει να υπάρχουν :

Η φίσσα του πουλιού που πρέπει να έχει την υπογραφή του κριτή, την σφραγίδα του συλλόγου που οργάνωσε τον διαγωνισμό, και τον αριθμό δακτυλιδιού του πουλιού.

Το καναρίνι πρέπει να έχει τουλάχιστον μία από τις τρεις πρώτες φωνές Waterslager, δηλ. clock, boll,roll.

To καναρίνι που θα αγοράσουμε θα πρέπει να το έχουμε ακούσει από πριν να έχει δακτυλίδι και να φέρει το όνομα του συλλόγου που ανήκει και τον αριθμό του παραγωγού.

Τέλος η αγορά πρέπει να γίνει από παραγωγό της εμπιστοσύνης μας ο οποίος κατέχει πολλά καναρίνια ποιότητος.

Πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξουμε την φυσική του κατάσταση και να βεβαιωθούμε ότι το καναρίνι ανταποκρίνεται στα standards που περιγράψαμε προηγουμένως.

Όμως όλα τα παραπάνω δεν επαρκούν εάν το καναρίνι δεν έχει το κληρονομικό χάρισμα του τραγουδιού. Με άλλα λόγια το τραγούδι του δεν πρέπει να είναι επίκτητο και καλλιεργημένο μόνο από την επιρροή του περιβάλλοντος, δηλαδή λόγο μίμησης του δασκάλου του. Είναι επίσης απαραίτητο, η κατεύθυνση του τραγουδιού του αρσενικού να είναι όμοια με την λανθάνουσα (κρυφή) του θηλυκού. Η απουσία αυτού του παράγοντα (ίδια κατεύθυνση τραγουδιού) μπορεί να διορθωθεί μόνο από παραγωγούς πολύ έμπειρους και ώριμους έπειτα από 3-4 και 5 χρόνια αναπαραγωγής ή ακριβέστερα από την στιγμή κατά την οποία ο εκτροφέας κατορθώσει να δημιουργήσει μια δική του οικογένεια καναρινιών. Παράλληλα με αυτά τα ορατά, χαρακτηριστικά, <<φυσικά χαρακτηριστικά>> ή <<φαινότυπο>> υπάρχουν και τα μη ορατά δηλ. εκείνα τα <<κρυφά>> η γενετικά ή αλλιώς <<γονότυπος>>. Το δυστύχημα με τον γονότυπο είναι ότι δεν μπορούμε να τον αντιληφθούμε αμέσως. Πράγματι ξέρουμε ότι το τραγούδι αποκτάται:

Από τα κληρονομικά προτερήματα που υπάρχουν γενικά στο αναπνευστικό σύστημα και από την λειτουργία του κάθε τμήματος αυτού δηλ. την σύριγγα, τις φωνητικές χορδές, το μυϊκό σύστημα που στηρίζει τις φωνητικές χορδές, οι πνεύμονες, οι αερόσακοι κλπ.

Από την επίδραση του περιβάλλοντος και ακριβέστερα από τους δασκάλους τραγουδιστές, που έχει το καναρίνι από την στιγμή της γέννησης του και πάνω απ’ όλα από τις πρώτες τραγουδιστικές του εμπειρίες.

Επομένως εάν βρεθούμε κοντά σ’ ένα Μαλινουά που είχε έναν ή περισσότερους εξαιρετικούς δασκάλους είναι πιθανόν αυτό το καναρίνι να τραγουδάει ωραία χωρίς να έχει κληρονομήσει από τους γονείς του τα κληρονομικά χαρίσματα του εξαιρετικού τραγουδιστή. Εντάξει θα είναι ένας καλός τραγουδιστής, αλλά δεν θα είναι ποτέ σε θέση να μεταφέρει τα χαρίσματα του εξαιρετικού τραγουδιστή – τα οποία κατέχει – κι΄ αυτό επειδή το τραγούδι του είναι αποτέλεσμα μόνο μίμησης.

Από τα παραπάνω είναι εύκολο να συμπεράνουμε:

Μεταξύ των καλών τραγουδιστών υπάρχουν και εξαιρετικά ταλέντα αλλά υπάρχουν και <<παπαγάλοι >> που έμαθαν το μάθημά τους από μνήμης.

Φυσικό είναι να αρχίσουμε την αναπαραγωγή ή απλούστερα για να δυναμώνουμε τη ράτσα θα διαλέξουμε εξαιρετικούς τραγουδιστές αλλά για να το κάνουμε πρέπει πρώτα να ξέρουμε να ξεχωρίζουμε. Γι΄ αυτή την πρώτη περίπτωση η καλή φήμη του εκτροφέα στον οποίο θα αποταθούμε θα είναι για εμάς μία πολύ καλή ένδειξη.

Το καναρίνι θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από το πιστοποιητικό της καταγωγής του. Επιτέλους είμαστε σε θέση να αποκτήσουμε την εμπειρία της αναπαραγωγής και να διαπιστώσουμε εάν η εκλογή ήταν καλή. Όσον αφορά τα αφανή ή γενετικά χαρακτηριστικά δηλ. το <<γονότυπο>> η αποκάλυψή τους είναι συχνά ένα περίεργο παιχνίδι αλλά επειδή είναι πολλά τα σημεία αναγνωρίσεως του φαινότυπου και του γονότυπου είναι ευχής έργο ο καθένας από εμάς να βρίσκει επαρκείς ενδείξεις για να κάνει μια πολύ καλή εκλογή.

ΘΗΛΥΚΑ

Το πιο συχνό λάθος που γίνεται στην εκτροφή των Μαλινουά είναι χωρίς αμφιβολία το ότι δίνουμε λίγη σημασία στην επιλογή του θηλυκού. Συνήθως οι καινούργιοι εκτροφείς ξοδεύουν πολλά χρήματα για να αγοράσουν καλούς αρσενικούς με σκοπό την υψηλή βαθμολογία αλλά δυστυχώς τους ζευγαρώνουν με θηλυκά των οποίων δεν γνωρίζουν ούτε καν την καταγωγή. Φυσικά τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Το τραγούδι τους δεν ελέγχεται και επιπλέον πωλούνται όλες στην ίδια τιμή που πολλές φορές είναι το 1/5 ή το 1/10 της τιμής ενός αρσενικού. Αυτό βεβαίως είναι βαρύ λάθος γιατί ένα αρσενικό δεν αξίζει 5 ή 10 φορές περισσότερο από ένα θηλυκό. Θα μας επιτρέψετε να αμφιβάλουμε αν υπάρχουν ακόμη εκτροφείς έστω και καινούργιοι που να πιστεύουν ότι είναι αρκετό να ζευγαρώσεις ένα επιβήτορα πολύ καλής ράτσας με μια οποιαδήποτε φοραδίτσα για να έχεις άλογα καλής ράτσας, ή ακόμα για να έχεις σκυλιά ράτσας μπορείς να ζευγαρώσεις ένα αρσενικό με γενεαλογικό δένδρο με μια οποιαδήποτε ημίαιμη σκυλίτσα.

Επομένως αυτό που ισχύει για τα άλογα, τα σκυλιά, και για όλα τα ζώα ράτσας είναι φυσικό να ισχύει και για τα πουλιά ράτσας. Δηλαδή ένα αρσενικό ράτσας το ζευγαρώνουμε μόνο με ένα θηλυκό ίδιας ράτσας. Για την αναγνώριση ενός θηλυκού άριστης ποιότητος και καθαρής ράτσας ισχύουν πάντοτε οι προδιαγραφές του <<τύπου>> ή τα standards τα οποία το τονίζω ισχύουν πάντοτε και για το αρσενικό και για το θηλυκό. Είναι φυσικό το ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε ούτε τις τραγουδιστικές ικανότητες ούτε την κληρονομική δομή του φωνητικού συστήματος. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ένας παραγωγός εξαιρετικών αρσενικών πρέπει στην ίδια οικογένεια να διαθέτει πάντοτε και εξαιρετικά θηλυκά.

Ανακεφαλαιώνοντας : όχι μόνο θα αναζητήσουμε θηλυκά άριστης προελεύσεως αλλά είναι πολύ σπουδαίο να αγοράσουμε θηλυκά από τον ίδιο παραγωγό από τον οποίο έχουμε αγοράσει τα αρσενικά. Με αυτόν τον τρόπο απαιτούμε τα αρσενικά και τα θηλυκά να ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Προσέχοντας πάντοτε αυτούς τους απλούστατους κανόνες για το ζευγάρωμα, θα συνεχίσουμε πάντοτε με την ίδια οικογένεια καναρινιών του ίδιου παραγωγού στον οποίο έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και έτσι δεν θα χάσουμε χρόνια ολόκληρα και πολύτιμο χρόνο για να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο σύνολο πολύ καλών τραγουδιστών. Εξάλλου για να φτάσουμε εύκολα στον προδιαγεγραμμένο στόχο δεν είμαστε και υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε – γνωρίζοντας βέβαια την αιτία – βήμα, βήμα σε όλες τις κλίμακες των γενετικών νόμων. Ένα πολύ καλό θηλυκό πρέπει να έχει την κλοάκη σε στρογγυλή φόρμα και όχι μυτερή ή μακριά ή να είναι ανασηκωμένη προς το μπροστινό μέρος γιατί σ’ αυτήν την περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην απόθεση των αυγών. Για να είναι το θηλυκό μια καλή μητέρα και αναπαραγωγός πρέπει οπωσδήποτε να έχει στην κοιλιακή της χώρα ένα καλό στρώμα λίπους γιατί κατά την διάρκεια του κλωσήματος θα αδυνατίσει σίγουρα.